Nieuws

Download hier de laatst uitgegeven nieuwsbrief in pdf-formaat.

Op deze pagina treft u wekelijks de laatste nieuwsberichten aan welke door de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

Tevens kunt u aan de rechterzijde de laatst door ons uitgegeven nieuwsbrief downloaden in pdf-formaat.

Hier kunt u vorige uitgaven van onze nieuwsbrief downloaden in pdf-formaat.

 

21% btw voor de levering van een los dockingstation voor een elektronische handloep

14 april 2021

Een los dockingstation is geen optisch leesapparaat of bijzonder gezichtshulpmiddel voor slechtzienden, die gewoonlijk door een arts of een optometrist wordt voorgeschreven en individueel wordt aangemeten. De levering is daarom belast met 21% btw.

Een elektronische handloep is een optisch leesapparaat voor blinden en slechtzienden, die kleine stukken tekst kan voorlezen. De levering van een elektronische handloep is belast tegen het lage btw-tarief.

Bij een elektronische handloep kan een los verkrijgbaar dockingstation worden gebruikt. Door het dockingstation kan de elektronische handloep hele pagina's scannen en voorlezen. Ook kan het dockingstation de elektronische handloep opladen.

Een los dockingstation is niet zelfstandig te gebruiken en daarom geen optisch leesapparaat. Het dockingstation is ook geen bijzonder gezichtshulpmiddel voor slechtzienden, dat door een arts of een optometrist wordt voorgeschreven en individueel wordt aangemeten. De levering van een los dockingstation is daarom belast met 21% btw.

 

20 april: gratis webinar btw e-commerce voor webshop-ondernemers

13 april 2021

Bent u een Nederlandse ondernemer met een webshop? En verkoopt u goederen aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen in andere landen van de Europese Unie (EU)? Zoals particulieren? Dan krijgt u vanaf 1 juli 2021 te maken met de nieuwe EU btw-regels voor e-commerce. Daarom organiseren de Belastingdienst op 20 april een webinar over de nieuwe regels en wat ze voor u betekenen.

Btw betalen in land van uw klant

Nu berekent u over uw verkopen mogelijk de Nederlandse btw. Vanaf 1 juli moet u meestal het btw-tarief berekenen van de EU-landen waar het vervoer van uw goederen eindigt: over het algemeen het land van uw klant. U moet zich dan aanmelden bij de belastingdiensten van die landen. En u doet de btw-aangifte van die landen. Om dit te voorkomen, komt er vanaf 1 juli een nieuw éénloketsysteem. Daarmee handelt u in 1 btw-melding uw aangifte en betalingen over deze verkopen af voor alle EU-landen. Via het éénloketsysteem kunt u deelnemen aan:

•de Unieregeling voor goederen die al binnen de EU zijn
•de Invoerregeling voor goederen van buiten de EU

Inschrijven webinar

Het webinar 'Btw e-commerce voor webshop ondernemers' is op dinsdag 20 april van 19.00 tot 20.30 uur. U kunt zich nu inschrijven voor het webinar. Deelname is gratis.

Meer informatie

Meer weten over de veranderingen? Lees E-commerce en diensten: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers.

 

Registratie éénloketsysteem btw e-commerce gestart

8 april 2021

Vanaf 1 juli geldt de nieuwe EU-regeling btw e-commerce. U kunt zich nu registreren voor het nieuwe éénloketsysteem.