Nieuws

Download hier de laatst uitgegeven nieuwsbrief in pdf-formaat.

Op deze pagina treft u wekelijks de laatste nieuwsberichten aan welke door de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

Tevens kunt u aan de rechterzijde de laatst door ons uitgegeven nieuwsbrief downloaden in pdf-formaat.

Hier kunt u vorige uitgaven van onze nieuwsbrief downloaden in pdf-formaat.

 

21% btw voor de levering van zuurstofcompressors en lege zuurstofflessen

18 oktober 2019

Een zuurstofcompressor en lege zuurstofflessen zijn geen toebehoren van een zuurstofconcentrator. De levering hiervan wordt daarom belast met 21% btw.

Een zuurstofconcentrator is een hulpmiddel dat zuurstof uit de omgevingslucht haalt. De zuurstof wordt vervolgens met behulp van de zuurstofconcentrator aan een patint toegediend. De levering van een zuurstofconcentrator met toebehoren is belast met 9% btw.

Met een zuurstofcompressor worden zuurstofflessen gevuld met de door een zuurstofconcentrator geproduceerde zuurstof. Een patint kan deze flessen gebruiken als hij of zij niet in de buurt van een zuurstofconcentrator is.

Een zuurstofcompressor en lege zuurstofflessen zijn geen toebehoren van een zuurstofconcentrator. De werking van de zuurstofconcentrator is namelijk niet afhankelijk van de compressor en de lege flessen. De levering hiervan valt daarom onder het btw-tarief van 21%. Dit geldt ook wanneer er tegelijkertijd een zuurstofconcentrator, die wel belast is tegen het 9% btw-tarief, wordt geleverd.

 

Apple's nieuwe MacOS Catalina 10.15 ondersteunt aantal aangiften niet

10 oktober 2019

Doet u via het oude portaal voor ondernemers aangifte loonheffingen (over 2019 of eerder), aangifte vennootschapsbelasting (over 2018 of eerder) of aangifte inkomstenbelasting (over 2014) met de Apple-versies? Met de laatste upgrade van het besturingssysteem naar macOS Catalina 10.15 kan dat niet meer. Dat geldt ook voor de aangifte inkomstenbelasting over 2014 voor particulieren en buitenlandse belastingplichtigen.

Catalina 10.15 ondersteunt geen 32-bits applicaties meer. Onze aangiften zijn 32-bits applicaties en kunnen niet omgezet worden naar 64-bits applicaties.

Het gaat om de volgende aangiften:

de aangiften loonheffingen over 2014 tot en met 2019
de aangifte vennootschapsbelasting over 2013 tot en met 2018
de aangifte inkomstenbelasting over 2014 voor ondernemers
de aangifte inkomstenbelasting over 2014 voor particulieren
de aangifte inkomstenbelasting over 2014 voor buitenlandse belastingplichtigen

Wat kunt u doen?

Voor de loonaangiften over 2019 kunt u overstappen naar de Belastingdienst nieuwe portaal, Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dat geldt ook voor de aangifte vennootschapsbelasting over 2018, tenzij uw bedrijf een fiscale eenheid is of aangifte doet in een andere valuta dan de euro. Meer informatie over Mijn Belastingdienst Zakelijk leest u bij Wat kan ik met Mijn Belastingdienst Zakelijk?

De aangifte inkomstenbelasting over 2014 voor particulieren kunt u doen via Mijn Belastingdienst. Buitenlandse belastingplichtigen kunnen deze aangifte op papier doen. Het formulier is op te vragen bij de BelastingTelefoon Buitenland.

Voor de andere aangiften kunnen de Belastingdienst u helaas alleen deze alternatieven bieden:

U kunt aangifte doen met de Windows-versies.
U kunt gebruikmaken van andere (commercile) software of van een intermediair.


 

Startersdag KVK op zaterdag 2 november

9 oktober 2019

Een eigen bedrijf beginnen? Kom dan op zaterdag 2 november naar de gratis Startersdag van de Kamer van Koophandel. Wilt u liever niet reizen? Geen probleem - online meedoen kan ook.

Op verschillende plaatsen in Nederland staan medewerkers van onder meer de Belastingdienst voor u klaar. Bijvoorbeeld om vragen te beantwoorden over de nieuwe kleineondernemersregeling, btw en belasting betalen. Dat kan ook via de chat.

Meer informatie en inschrijven

Voor meer informatie en inschrijving zie kvk.nl.

 

Het btw-identificatienummer komt eraan

2 oktober 2019

Bent u een ondernemer met een eenmanszaak? Dan ontvangt u binnenkort een brief met uw nieuwe btw-identificatienummer (btw-id). Vanaf 1 januari 2020 gebruikt u dit btw-id voor al uw zakelijke contacten.

Vanaf 1 januari 2020 vervangt het btw-id uw huidige btw-nummer dat u gebruikt bij contact met klanten en leveranciers. U gebruikt het btw-id ook bij internationale handel binnen de EU. Zorg er dus voor dat u vanaf dat moment het btw-id op uw facturen en website vermeldt. Zo identificeert u zich als btw-plichtig ondernemer.

Uw privacy beter beschermdIn het nieuwe btw-id is uw Burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo wordt uw privacy voortaan beter beschermd. Meer weten?Lees meer over het btw-id.

 

Zelf vervaardigd, gekweekt of gefokt goed is 'gebruikt goed' voor toepassing van de margeregeling

2 oktober 2019

Bent u wederverkoper van gebruikte goederen? U mag dan de margeregeling toepassen. U berekent de btw dan niet over uw omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, de winstmarge.

Wat zijn gebruikte goederen? 

Onder gebruikte goederen vallen ook goederen die zelf zijn vervaardigd of gekweekt. Of zoals in het geval van paarden, gefokt.

Voorwaarde voor toepassen margeregeling: btw niet eerder afgetrokken

Koopt u als wederverkoper gebruikte goederen in? En wilt u gebruik maken van de margeregeling? Dan moet u de goederen inkopen bij iemand die bij de aankoop, vervaardiging, kweek of fok van de goederen de btw niet af heeft kunnen trekken. Want alleen dan kunt u als wederverkoper die deze goederen gaat leveren de margeregeling toepassen.

 

Belastingplan 2020 - op rijksoverheid.nl staan de voorgestelde veranderingen

17 september 2019

Het kabinet heeft op Prinsjesdag 17 september 2019 de begroting voor 2020 aan de Tweede Kamer gepresenteerd en ter behandeling aangeboden. U vindt de voorgestelde veranderingen voor onder andere belastingen en toeslagen op rijksoverheid.nl.

Naast de begroting neemt de Tweede Kamer ook het Belastingplan 2020, een onderdeel van de begroting, in behandeling. Zodra de Eerste en Tweede Kamer het Belastingplan 2020 hebben aangenomen, is het definitief.

Meer informatie

Op rijksoverheid.nl